Blog

SSD, vagy HDD? Mit válasszak?

2018.08.11 19:56

Mostanában egyre többen teszik fel nekünk a kérdést, mi is az SSD és miért érdemes ezt választani, illetve miben is különbözik a HDD-től. Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre válaszolunk, annak érdekében, hogy segítsünk a választásban.

 

SSD vagy HDD?

Az SSD és HDD közti különbségek

 

HDD

A merevlemez, azaz HDD (hard disk drive) először az 1950-es évek végén mutatkozott be az IBM gépekben. Igen, ez bizony már több mint 60 éves technológia. Mágneses elven tárolja az adatokat, amit olvasófejekkel ér el. A tányér forog, az olvasófej ide-oda szalad a lemezen, így olvassa és írja az adatokat. Alapvetően mechanikus elemekből épül fel, és sok fémből. Nehéz, lassú és relatíve könnyen meghibásodhat. Hogyan? Az olvasófej és a tányér közt a milliméternél kisebb távolság van, és erős lökésre, ütésre szó szerint végigszántja a fej a tányér felületét. Az olvasófej kikapcsolt állapotban parkoló állásba kerül, hogy a laptop mozgatásakor ez ne történhessen meg.

SSD

Az SSD (magyarul: félvezető alapú meghajtó, tartós állapotú meghajtó vagy szilárdtest-meghajtó) félvezetős memóriát használó adattároló eszköz. Az SSD a Solid State Drive angol szavakból alkotott betűszó.

 

Bővebben, az SSD egy olyan, mozgó alkatrészek nélküli adattároló eszköz, ami memóriában tárolja az adatot, a környezetéhez, illetve a gazdaszámítógéphez a merevlemezekhez hasonlóan SATA vagy egyéb (SCSI, PCI Express, USB, stb.) csatlakozófelülettel csatlakozik és azokhoz hasonlóan blokkos adatelérést biztosít. Az SSD eszközökben a gyártók különböző típusú memóriákat használhatnak, mint pl. flash vagy különböző RAM fajták – ezt az ár- és a teljesítményigények határozzák meg.

 

A szilárdtest – angolul solid state – szó arra utal, hogy ez a technológia nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, mint a hagyományos merevlemezek, hajlékonylemezek (floppyk). A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny mint a hagyományos merevlemez, hangtalan, kevés hőt termel, nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors.

 

Az SSD-ket előszeretettel építik be laptopokba, subnotebookokba, netbookokba, valamint PC-kbe is, annak ellenére, hogy ezek tárolási egységre vetített ára nagyobb, mint a hagyományos merevlemeznek. Emiatt ahol lehetőség van több adattárolót alkalmazni, ott elsődlegesen az operációs rendszer és programok gyorsítására használják, az egyéb adatokat hagyományos merevlemezeken tárolják.

Melyek az SSD előnyei?

 

  • extrém adatátviteli sebesség: az adatok írási és olvasási ideje rendkívül gyors.
  • alacsony elérési idő: az operációs rendszer betöltési ideje másodpercekre csökken
  • megbízható és strapabíró
  • csökkentett energia felhasználás

 

Évekkel ezelőtt még elég drága volt SSD-vel szerelt laptopot vásárolni, de ma már azt mondhatjuk, az áruk azért csökkent, így pedig SSD-t választani megéri, hiszen a gyorsaság, a hatékonyság és a várhatóan hosszabb élettartam is mind-mind mellette szólnak.  SSD-vel szerelt laptopokat itt találsz, villámgyors használt gamer laptopjainkat pedig itt érheted el.

Webáruház készítés
aprohirdetesingyen.hu olcso.hu kirakat.hu net-plaza.hu vatera.hu shopmania.hu arradar.hu

Online partnereink