Blog

Miért fontos a jó processzor kiválasztása?

2017.03.08 15:40

Mi is az a processzor?

Röviden: a számítógép központi „agya”. A processzor (angol rövidítésével élve a CPU) a számítógép azon egysége, amely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérlő áramköröket tartalmazza. A CPU az alaplap legfontosabb része.

 

Miért fontos a jó processzor kiválasztása?

Melyik márkát válasszam? Intel vagy AMD?

A két legnagyobb CPU gyártó cég egyikét sem szeretnénk bírálni, saját tapasztalatainkat írjuk le röviden, a döntést rád bízzuk.

Az azonos teljesítményi CPU-k közül az AMD processzorok általában az Intel chipek árai alatt mozognak, ezért jobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkeznek, ám az Intel processzorok nagyon alacsony meghibásodási statisztikával bírnak. Ma már viszonylag alacsony árszinten kaphatóak több magos processzorok is. Ezen processzorok esetében egy lapkára több processzormag kerül, az operációs rendszer külön processzorként érzékeli a magokat, ez pedig gyorsabb és hatékony működést eredményez.

A több magos processzorok előnyei

    • azonos frekvencián akár többszörös teljesítménynövekedést tapasztalhatunk
    • többszálú feladat végrehajtás (egy adott program futtatása közben pl. netezhetünk, filmet nézhetünk akadás nélkül)

Mire kell még figyelni?

Memóriaméret:

2 GB vagy alatta: irodai felhasználásra, általános otthoni feladatokhoz, internet böngészéshez, egyszerűbb programokhoz javasoljuk.

4 GB vagy felette: fotó, video- és zeneszerkesztéshez, Windows 7, vagy újabb Windows verzió futtatásához, a legújabb játékok optimális futtatásához, grafikus munkákhoz ajánljuk.

8 GB vagy felette: a mai újabb játékok és komolyabb grafikus programok futtatására alkalmas.

Összegzés

Az alacsonyabb teljesítményt igénylő feladatok elvégzésére, és általános felhasználáshoz a Core i3 (Celeron és Pentium is) processzorok tökéletesen alkalmasak. Ha előtérben a játék áll, akkor a Core i5 processzorok vásárlása a javasolt, hisz ezek a modellek bármilyen grafikus kártyát ki tudnak szolgálni. Ha a játékot magas szinten űzzük, 2, vagy több grafikus kártyát akarunk kiszolgálni, vagy komolyabb számítási feladatokat akarunk elvégeztetni a számítógéppel, esetleg nagyon komoly grafikus programokat alkalmazunk akkor a Core i7 a javasolt. Akár Intel, akár AMD processzort keresel, megtalálod a számításod, a főoldalunk baloldali menüjében található egy részletes keresés menüpont, ott ki tudod választani a processzort, amilyet szeretnél felújított laptopodba.

 

Webáruház készítés
aprohirdetesingyen.hu olcso.hu kirakat.hu net-plaza.hu vatera.hu shopmania.hu arradar.hu

Online partnereink