Blog

Vékony vagy izmos legyen a laptop?

2017.03.08 15:40

Mi is az a processzor?

A számítógép központi „agya”. A processzor (angol rövidítésével élve a CPU) a számítógép azon egysége, amely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérlő áramköröket tartalmazza. A CPU az alaplap legfontosabb része.

 

Miért fontos a jó processzor kiválasztása?

Melyik márkát válasszam? Intel vagy AMD?

A két legnagyobb CPU gyártó cég egyikét sem szeretnénk bírálni, saját tapasztalatainkat írjuk le röviden, a döntést rád bízzuk.

Az azonos kategóriájú CPU-k közül az AMD processzorok általában az Intel chipek árai alatt mozognak, ezzel együtt teljesítményben is elmaradnak, ám az Intel processzorok nagyon alacsony meghibásodási statisztikával bírnak. Ma már viszonylag alacsony árszinten kaphatóak több magos processzorok is. Ezen processzorok esetében egy lapkára több processzormag kerül, az operációs rendszer külön processzorként érzékeli a magokat, ez pedig gyorsabb és hatékony működést eredményez.

A több magos processzorok előnyei

    • azonos frekvencián akár többszörös teljesítménynövekedést tapasztalhatunk
    • többszálú feladat végrehajtás (egy adott program futtatása közben pl. netezhetünk, filmet nézhetünk akadás nélkül)

Általános otthoni felhasználásra, internetezni, levelezni, chatelni, videót nézni elég egy Intel Pentium, esetleg az újabbak közül a Celeron processzor is. Munkához javasoljuk az Intel Core i3, Core i5, játékhoz, filmvágáshoz, képszerkesztéshez, tervező vagy más grafikus program futtatásához i5 vagy i7 processzor javasolt, minél magasabb órajellel.

Vékony vagy erős? Lehet-e mindkettő egyszerre?

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a nagyobb teljesítmény nagyobb hővel is jár. Minél magasabb az órajele a prcesszornak, annál több hőt termel. És minél vékonyabb egy laptop, annál nehezebb hűteni. A lapos ventilátor jobban süvít, zajosabb, így vékony laptopba (Ultrabookba) nem igazán szerelnek 3-4000 MHz-en működő processzort. Az Ultrabookok megjelenésével egyidőben jelentek meg az Intelnél az U szériás CPU-k (pl. a Lenovo Thinkpad T450-ben a Core i5-5300U).

Egy relatíve vastagabb laptop nem feltétlenül azt jelenti, hogy öreg modell, inkább azt, hogy olyan processzort rejt, amit nagy teljesítménye miatt hűteni kell rendesen. Ehhez fontos a ventilátor rendszeres tisztítása, és alátét használata.

Laptop vásárlás előtt mérlegelned kell, hogy vékony, vagy "izmos" laptopot szeretnél. A kettő együtt sajnos nem elérhető, esetleg olyan magas áron (akár 1M Ft), amit kevesen fizetnek meg.

Tapasztalataink szerint a vastagabb laptopok kevésbé hibásodnak meg (valószínűleg a jobb hűtés miatt), illetve az M-es (pl Core i5-2520M) processzoroknak megvan az az előnye, hogy cserélni lehet, az U szériásokat nehezebben, vagy egyáltalán nem.

A vékony laptopot azoknak ajánljuk, akiknek elsősorban a megjelenés, a dizájn számít, cserébe elviselik a "visítósabb" ventilátort, és a kisebb teljesítményt. Ha viszont a nagyobb processzor teljesítmény a motíválóbb számodra, bátran válassz notebookot, mely ráadásul tartósabb is.

A képeken egy T440 és egy T440p látható, mindkettőben negyedik generációs Intel Core i5 processzor található, de a felsőben 4300U, az alsóban 4300M. Az M-es processorhoz vastagabb burkolat jár.

Webáruház készítés
aprohirdetesingyen.hu olcso.hu kirakat.hu vatera.hu shopmania.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac

Online partnereink