Blog

Miért fontos a hővezető paszta?

2017.07.19 13:26
Miért fontos a hővezető paszta?

Mi is pontosan a hővezető paszta?

Egy olyan anyag, amelynek az a feladata, hogy a hűtendő alkatrész és a hűtő közt jelentkező hézagot (felületi egyenetlenségeket) kitöltse, és így javítsa a hűtés teljesítményét. A hőátadást lelassítja, így a hűtőborda lassabban melegszik fel, és a ventilátor kisebb fordulaton tud hűtést biztosítani.

 

A hővezető pasztát időnként érdemes cserélni, hiszen egy idő után megkeményedhet, ilyenkor pedig szinte teljesen elveszíti a hővezető képességét.

Miért fontos a jó minőségű hővezető paszta használata?

A laptop megfelelő működéséhez nagyon fontos, hogy jó minőségű és megfelelő állagú hővezető paszta adja át a processzor által megtermelt hőt a rézhűtőnek.

A hővezető pasztánál a jó minőség és a megfelelő állag általában együtt jár, viszont az állag az idő múlásával mindenféleképp romlik, végső soron pedig sajnos kiszáradhat a paszta, ebben az állapotban pedig már alig van hővezető képessége.

A laptopban uralkodó magas hőmérséklet lényegében minden hardverelemre fenyegetést jelent – és itt nem kell extrém magas hőmérsékletről beszélnünk. Tulajdonképpen már 45-50°C körüli hőmérséklet is elég ahhoz, hogy rohamosan csökkenjen a laptopunk akkumulátorának élettartama, vagy, hogy gyengüljön az alaplapon található forrasztás minősége.

Sajnos sokan számolnak be a videokártya károsodásáról is, és valljuk be, egy laptop videokártya nélkül nem működik. A laptop hardver elemeinek hőmérsékletét különböző programokkal is mérhetjük. Az egyik legnépszerűbb az Aida 64 nevű program, amelyet innen tölthetsz le.

Milyen hővezető pasztát használjunk?

Ha az ezüst, vagy az arany tartalmú pasztát szerezzük be, akkor ügyelni kell arra, hogy csak a CPU/GPU hősapkájára kerüljön, mert ezek a fémtartalmú paszták részlegesen vezetik az áramot.

Lehetőleg olyan pasztát válasszunk, amely jól kenhető, könnyedén elterül a felületen és jó a hővezetése is. Ezt úgy lehet legkönnyebben észrevenni, hogy a használata után lényegesen csökken a laptop üzemi hőmérséklete.

Webáruház készítés
aprohirdetesingyen.hu olcso.hu kirakat.hu net-plaza.hu vatera.hu shopmania.hu arradar.hu

Online partnereink