Blog

Hogyan függ össze a laptop karbantartása és a hővezető paszta?

2017.07.19 13:26
Hogyan függ össze a laptop karbantartása és a hővezető paszta?

A laptopok is igényelnek rendszeres karbantartást. Ez jelenthet külső karbantartást: a monitor, a billentyűzet tisztítását, illetve belső karbantartást, amelynek egyik legfőbb eszköze a hővezető paszta. Egy laikus laptop használónak ez elég misztikusan hangzik, ezért szeretnénk lerántani róla a leplet. 

 

Mi is pontosan a hővezető paszta?

A laptopok nem szeretik a magas hőmérsékletet. Így kifejezetten fontos, hogy jó minőségű hővezető paszta kerüljön gépünkbe a megfelelő helyre.

De mi is az a hővezető paszta? Egy olyan anyag, amelynek az a feladata, hogy a hűtendő alkatrész és a hűtő közt jelentkező hézagot (felületi egyenetlenségeket) kitöltse, és így javítsa a hűtés teljesítményét. A hőátadást lelassítja, így a hűtőborda lassabban melegszik fel, és a ventilátor kisebb fordulaton tud hűtést biztosítani.

A hővezető pasztát időnként érdemes cserélni, hiszen egy idő után megkeményedhet, ilyenkor pedig szinte teljesen elveszíti hővezető képességét.

Miért fontos a jó minőségű hővezető paszta használata?

A laptop megfelelő működéséhez nagyon fontos, hogy jó minőségű és megfelelő állagú hővezető paszta adja át a processzor által megtermelt hőt a rézhűtőnek.

A hővezető pasztánál a jó minőség és a megfelelő állag általában együtt jár, viszont az állag az idő múlásával mindenféleképp romlik, végső soron pedig sajnos kiszáradhat a paszta, ebben az állapotban pedig már alig van hővezető képessége.

A laptopban uralkodó magas hőmérséklet lényegében minden hardverelemre fenyegetést jelent – és itt nem kell extrém magas hőmérsékletről beszélnünk. Tulajdonképpen már 45-50°C körüli hőmérséklet is elég ahhoz, hogy rohamosan csökkenjen a laptopunk akkumulátorának élettartama vagy, hogy gyengüljön az alaplapon található forrasztás minősége.

Sajnos sokan számolnak be a videokártya károsodásáról is, és valljuk be, egy laptop videokártya nélkül nem működik.

A laptop hardver elemeinek hőmérsékletét különböző programokkal is mérhetjük. Az egyik legnépszerűbb az Aida 64 nevű program, amelyet ingyen tölthetsz le.

A rendszeres karbantartáson felül néhány alapszabály, hogy laptopunk ne melegedjen túl:

  1. Laptop párna vagy pad nélkül ne használjuk ölükben, ágyunkban a laptopunkat
  2. Lehetőleg óvjuk az extrém magas hőmérséklettől. Nyáron hűtött, árnyékolt beltérben vagy legalább árnyékban dolgozzunk vele.
  3. Kerüljük a nagyon poros, szöszös, állatszőrös környezetet, vagy ha ez nem megy, tisztítsuk gyakrabban a ventilátort.

 

Milyen hővezető pasztát használjunk?

Lehetőleg olyan pasztát válasszunk, amely jól kenhető, könnyedén elterül a felületen és jó a hővezetése is. Ezt úgy lehet legkönnyebben észrevenni, hogy a használata után lényegesen csökken a laptop üzemi hőmérséklete.

Ha az ezüst, vagy az arany tartalmú pasztát szerezzük be, akkor ügyelni kell arra, hogy csak a CPU/GPU hősapkájára kerüljön, mert ezek a fémtartalmú paszták részlegesen vezetik az áramot.

Amennyiben a fentiek után is bizonytalan lennél, keress minket, segítünk! 

Webáruház készítés
aprohirdetesingyen.hu olcso.hu kirakat.hu vatera.hu shopmania.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac

Online partnereink