Blog

Miben rejlik a videokártya varázsereje?

2016.05.13 14:38

Mi is ez a kártya? Eszik vagy isszák? Van-e olyan hogy „dedikált videókártya”?

 

Miben rejlik a videokártya varázsereje?

Kezdjük néhány alapfogalommal

Mi is az a videokártya (vagy grafikus kártya)? Ez a hardveregység felelős azért, hogy a laptop kijelzőjén megjelenjen a kép. Sokan kifejezetten „videokártyás” laptopot keresnek. Valójában minden laptopban van videokártya, különben nem lenne kép a kijelzőn.

Mi a helyzet a „dedikált videokártyával”? Az az igazság, hogy ilyen nincs. Minden videokártyának dedikált memóriája van. És mivel minden laptopban van videokártya, így mindben dedikált memóriájú videokártya van.

A vásárlók jelentős része olyan laptopot keres, amiben nem integrált videokártya található. A laptopok 99%-ában integrált videokártya van. Ez azt jelenti, hogy az alaplapra forrasztják a gyártók a videokártyát, ami valójában nem is kártya, hanem csak egy pici IC. A klasszikus videokártyák, amiket az asztali PC-kben ismerhettünk meg, a laptopokban igen ritkák, és drágák is.

A Laptopbázisnál évente 1500 laptop megfordul, de ezek közül cserélhető videokártyás laptop csupán 1-2 darab. Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés: Ha minden laptopban van integrált videokártya, ráadásul mindegyiknek van dedikált memóriája is, akkor hogyan válasszon a vásárló?

Három nagy videokártyát gyártó cég van. Az Intel, az Nvidia és az ATI (AMD). A három közül az Intel a legkisebb teljesítményű, a legolcsóbb és a legmegbízhatóbb. Ez egy átlag felhasználónak tökéletesen megfelel. Tévhit az is, hogy videofilm vagy online film lejátszásához erős videokártya kell. A pontosítás kedvéért: erős processzorra van szükség, különösen akkor, ha HD filmet szeretnének nézni a felhasználók a Youtube-on – ráadásul teljes képernyőben. Ilyen célra javasoljuk a kétmagos processzorokat legalább 2200 MHz frekvenciával (pl. Intel Core 2 duo P8600-P8700, Core i3, i5).

Az ATI és az Nvidia videokártyák jóval nagyobb teljesítményűek, mint az Intel, ennek eredményeképpen drágábbak is. A videokártyákat többnyire a dedikált memóriájuk mérete alapján érdemes választani. Az Intel videokártyák általában 32-64-128 MB, az ATI és Nvidia-k 256MB-512MB-1GB-2GB-4GB memóriával rendelkeznek. Ilyen videokártyákkal felszerelt laptopokat csak azok szoktak vásárolni, akik kifejezetten komoly 3D játékokat vagy 3D grafikus programokat futtatnak. Ezekben az esetekben érdemes külön figyelmet fordítani a laptop hűtésére, ugyanis a nagy teljesítmény mindig nagy hővel jár, és terhelésük közben a 70-80 Celsius-fokig is melegedhetnek a videokártyák (és processzorok is).

Abban az esetben, ha játékra keresnek a vásárlók laptopot, fontos, hogy az adott játékhoz igazítsák a gép teljesítményét. Bizonyos weboldalon leírják a játékok hardverigényét, s ha megbizonyosodtak a rendszerkövetelményekről, csakis azután induljanak laptopot keresni.

Üzletünkben személyesen is segítünk a használt laptop kiválasztásában, valamint együtt ellenőrizzük, hogy a kiszemelt játék milyen teljesítményű laptopot igényel. A Laptopbázisnál rengeteg olyan használt laptopot találhatsz, ami játékra vagy grafikai/tervező programok futtatására is alkalmas. S mindezt megveheted akár az eredeti ár negyedéért.

Webáruház készítés
aprohirdetesingyen.hu olcso.hu kirakat.hu net-plaza.hu vatera.hu shopmania.hu arradar.hu

Online partnereink