Blog

Miben rejlik a videokártya varázsereje?

2016.05.13 14:38
Miben rejlik a videokártya varázsereje?

Mi is az a videokártya? Milyen videokártyát válasszak a laptopomba?

 

Laptop vásárlás előtt sok kérdésre keresi a választ a leendő vásárló. Ezek közül az egyik a videokártya kérdése. Milyet válaszzak? Egyáltalán milyen videokártyák vannak? Mi múlik a videokártya minőségén?

Kezdjük néhány alapfogalommal!

Mi is az a videokártya?

A videokártya vagy grafikus kártya mint hardveregység felelős azért, hogy a laptop kijelzőjén megjelenjen a kép. Sokan kifejezetten „videokártyás” laptopot keresnek. Valójában minden laptopban van videokártya, különben nem lenne kép a kijelzőn. De nemcsak a kép minőségét befolyásolja a videokártya, hanem kihat a laptop teljesítményére, energiafogyasztására, de végeredményben a laptop árára is.

Dedikált videokártya

Mi a helyzet a „dedikált videokártyával”? Az az igazság, hogy ilyen nincs. Minden videokártyának dedikált memóriája van. És mivel minden laptopban van videokártya, így mindben dedikált memóriájú videokártya van.

Integrált videokártya

A vásárlók jelentős része olyan laptopot keres, amiben nem integrált videokártya található. A laptopok 99%-ában integrált videokártya van. Ez azt jelenti, hogy az alaplapra forrasztják a gyártók a videokártyát, ami valójában nem is kártya, hanem csak egy pici IC. A klasszikus videokártyák, amiket az asztali PC-kben ismerhettünk meg, a laptopokban igen ritkák, és drágák is.

Azonban abban az esetben, ha játékra keresel gamer laptopot, fontos, hogy az adott játékhoz igazítsák a gép teljesítményét. Amennyiben játékra, és abból is komolyabb, legmodernebb játékra keresel laptopot, érdemes a jóval drágább, de sokkal nagyobb teljesítményű videokártyát választanod.

A Laptopbázisnál évente 1500 laptop megfordul, de ezek közül cserélhető videokártyás laptop csupán 1-2 darab. Ilyenkor gyakran felmerül a kérdés: Ha minden laptopban van integrált videokártya, ráadásul mindegyiknek van dedikált memóriája is, akkor hogyan válasszon a vásárló?

Videokártya gyártók

 

Gyártó Intel Nvidia ATI (AMD)
Teljesítmény legkisebb jóval nagyobb
Ár legolcsóbb drágább
Megbízhatóság legmegbízhatóbb
Dedikált memória 32-64-128 MB 56MB-512MB-1GB-2GB-4GB
Mire alkalmas? átlag felhasználónak gamereknek, grafikusoknak, designereknek
böngészésre, filmnézésre, kisebb játékokhoz 3D játékra, 3D grafikus programra

  Tévhit az is, hogy videofilm vagy online film lejátszásához erős videokártya kell. A pontosítás kedvéért: erős processzorra van szükség, különösen akkor, ha HD filmet szeretnének nézni a felhasználók a Youtube-on – ráadásul teljes képernyőben. Ilyen célra javasoljuk a kétmagos processzorokat legalább 2200 MHz frekvenciával (pl. Intel Core 2 duo P8600-P8700, Core i3, i5).

   Nagy teljesítményű videokártyával felszerelt laptopokat azok szoktak vásárolni, akik komolyabb 3D játékokat vagy grafikus programokat futtatnak. Ezekben az esetekben érdemes külön figyelmet fordítani a laptop hűtésére, ugyanis a nagy teljesítmény mindig nagy hővel jár, és terhelésük közben a 70-80 Celsius-fokig is melegedhetnek a videokártyák (és processzorok is).

   Amennyiben bizonytalan vagy a laptop kiválasztását illetően, szakértőnk segít az igények felmérése után a megfelelő gép kiválasztásában. A Laptopbázisnál rengeteg olyan használt laptopot találhatsz, ami játékra vagy grafikai/tervező programok futtatására is alkalmas. S mindezt megveheted akár az eredeti ár negyedéért.

   Webáruház készítés
   aprohirdetesingyen.hu olcso.hu kirakat.hu vatera.hu shopmania.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac

   Online partnereink