Blog

Laptop vagy Mobil Munkaállomás?

2021.07.22 07:48
Demeter Gábor

Első pillantásra minden, ami úgy néz ki, mint egy laptop, úgy nyílik és záródik, mint egy laptop, ráadásul hordozható, akkor arra automatikusan rámondjuk: ez bizony egy laptop. A mai laptopok között azonban vannak készülékek, amelyek teljesítményük alapján már mobil munkaállomásnak, angolul workstation-nek minősülnek.

Minden mobil munkaállomás laptop de nem minden laptop mobil munkaállomás.

Pontosan mi a workstation jelentése? Egy átlag irodai felhasználó számára a mindennap használatos programok alkalmazásához, e-mailekhez, böngészéshez szükséges kapacitást, az alap irodai munkákra tervezett pc vagy laptop minden probléma nélkül képes ellátni. A normál pc-khez képest azonban még egy belépő szintű munkaállomás is,- a nagy mennyiségű adatfeldolgozástól kezdve, a videószerkesztésen, grafikai munkákon át a CAD szoftverekig mindent eredményesebben képes futtatni.

Ezek a nagy teljesítményt igénylő folyamatok, programok azok számára fontosak, akik naponta ezeket használják. Tervezők, mérnökök, kutatók, videószerkesztők, grafikusok számára ezek a digitális tartalmak könnyebben, eredményesebben és kreatívabban megvalósíthatók. A munkaállomás használatával a munkafolyamatok átfutási ideje csökken, a részfeladatok gyorsabban elvégezhetők, csökken a leállási idő.

Na de milyen konfiguráció kell egy mobil workstation-be, hogy egyáltalán annak lehessen hívni? Erős.

Általánosságban:

  • Több processzormag (több nagy energiaigényű program szimultán futtatásához)

  • Jobb GPU (grafikus processzor, pl nVidia Quadro, AMD FireGL vagy Radeon sorozatok) (a nagy teljesítményű dedikált videókártyák alapfeltétele a grafikai programok futtatásához, videók, 3D munkák rendereléséhez)

  • Szilárdtest-meghajtók (SSD) (a HDD-től eltérően az SSD meghajtókban nincsenek mozgó alkatrészek, így sokkal gyorsabban képesek adatot mozgatni és az élettartamuk is több.)

Ahhoz, hogy ez a hardverkapacitás meglegyen egy új mobil munkaállomásban, CAD munkaállomásban, igen borsos árral kell számolnunk.

Használt munkaállomás vásárlása esetén viszont megvan a lehetőségünk, hogy egy nagy teljesítményű workstation laptop birtokosai legyünk, megfizethető áron. Ezeket a használt gépeket külföldön, nagyobb vállalatok dolgozói használják, viszonylag kevés ideig. Mi ezeket a jó minőségű használt laptop mobil munkaállomásokat értékesítjük, felújítva, frissítve, portalanítva és megtisztítva, az eredetihez képest sokkal kedvezőbb áron.

Webáruház készítés
aprohirdetesingyen.hu olcso.hu kirakat.hu vatera.hu shopmania.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac

Online partnereink