Blog

Hogyan használjuk a laptop akkumulátort?

2020.01.29 22:27
Demeter Gábor
Hogyan használjuk a laptop akkumulátort?

Hogyan érdemes laptop akkumulátort tölteni, hogy az a lehető legtovább üzemképes állapotban maradjon?

Az akkumulátorok életkora ugyanis függ a használattól. A helyes használatra adunk ötleteket cikkünkben. 

 

 

Az akkumulátorok merülésre és töltésre készülnek. Ez az ideális működés számukra. Ha nincsenek merítve, vagy feltöltve, idő előtt tönkremennek. Ezért érdemes legalább 1-2 havonta egyszer lemeríteni, majd feltölteni. Ne merítsük le teljesen, mert károsodhat az akkumulátor! 15-20%-nál már tölthetjük.

Formázás esetén azonban ajánlott a totális merítés BIOS-ban. Ez akkor javasolt, ha egy sokat állt akkumulátor celláinak töltöttségi szintje egymástól jelentősen eltérnek, és ezt szeretnénk kiegyenlíteni. Ilyen esetben tapasztalhatjuk azt, hogy a magas töltöttségi szint hirtelen harmadára, negyedére zuhan le.

Amennyiben tartósan hálózati töltőről üzemeltetjük a laptopot, édemes az akkumulátort 40% töltöttségi szint mellett kivenni, és szoba hőmérsékleten tárolni. Egyes laptop gyártók BIOS beállításában van lehetőség az akkumulátor töltését szabályozni, vagy asztali üzemmódra váltani. Ez olyan laptopnál előnyös, ahol az akkumulátor kivétel csak burkolat eltávolításával lehetséges (beépített akkumulátorok).

Az akkumulátorok élettartalma alapvetően a töltési ciklusok számától függ, melyet az akkumulátorokba épített szoftver figyel. A korlátozással az akkumulátor esetleges felrobbanását előzik meg. A töltési ciklusszám lehet 300, 600, de akár 1000 is.

Akkumulátor csere

Amikor az akkumulátor már cserére szorul, vásárolhatunk gyári vagy utángyártott akkumulátort is.

A gyári akkumulátor természetesen a legjobb választás, kivéve ha már nem kapható laptopunkhoz, vagy szeretnénk kedvezőbb áron hozzájutni. Ilyenkor jönnek képbe az utángyártott akkumulátorok. Rengeteg gyártó készít akkumulátort, elsőre nehéz lehet eldönteni, vajon melyik a megfelelő, ami árában még nem gyári, minőségében viszont közelít hozzá.

Tapasztalatok

Akkumulátor és töltő esetében én azt szoktam javasolni, csak meg kell emelni. Ha túl könnyű az eredetihez képest, biztosak lehetünk abban, hogy silány a minőség. A töltő elpukkan, az akkumulátor néhány töltés után lemerül, és nem tölthető többé. Ésszerű megtalálni egy arany középutat, itt is érvényes az olcsó húsnak híg a leve mondás. A nagyon olcsó mindig gyanús, és az esetek nagy részében pár hét alatt tönkre is mehet.

Gyenge minőségű Dellhez érkezett töltők esetében tapasztaltuk, hogy a touchpadek nem működtek pontosan, érintésre a nyíl cikázni kezdett. Volt olyan, ami annyira felforrósodott, hogy megolvadt a burkolata, vagy néhány perc után pukkant és füstölt. Akkumulátornál hasonló a helyzet, kerüljük a túlságosan olcsó termékeket, mert 1-2 hónap után rendelhejtük a következőt.

Szakértőnk ajánlata

Sokáig kerestük a megfelelő minőségű utángyártott termékeket, aztán 2018-ban a lengyel Green Cell azzal a céllal vette fel a LaptopBázissal a kapcsolatot, hogy szeretné ha Magyarországon forgalmaznánk a termékeiket. Minket meggyőzött a minősége, azóta is csak Green Cell utángyártott termékeket használunk és értékesítünk. Termékeinket megtekintheti az ElektroHungary webáruházban.

Webáruház készítés
aprohirdetesingyen.hu olcso.hu kirakat.hu vatera.hu shopmania.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac

Online partnereink