Blog

9 dolog, amit feltétlen ellenőrizz használt laptop vásárlása előtt!

2020.04.29 13:30

A mostani nehéz és sokaknak kényszerhelyzetben főleg, nem mindenki engedheti meg magának a vadiúj laptopot, így az egyetlen reális megoldás használt, felújított laptop vásárlása.

Bár olyan mérőszám mint pl. autóknál a kilométeróra állás, laptopok esetén nincs, és bár a laptop sorozatszáma alapján a gyártók honlapjáról lekérhető alapadatok is csak a gyártás dátumát mutatják meg - egy 5 évet használt laptop is futhatott kevesebbet mint egy 2 éves -, azért egy használt laptop vásárlása nem olyan bonyolult.

Az alábbiakban összeszedtünk olyan tippeket, amelyeket érdemes laptop vásárlás előtt átgondolni.

1.Tudd, hogy mire van szükséged!

Mielőtt laptopot vásárolsz, tudnod kell mire akarod a gépet használni. A munkádhoz kell? Grafikai programokat használsz? Esetleg csak böngészésre, filmnézésre? Vagy komolyabb, modern 3D-s játékra? Milyen alkalmazásokat fogsz futtatni, mennyire kell hordozhatónak lennie? Akkumulátor-élettartam, processzor, kijelző méret, memória, tárhely, portok, stb. Ezeket mind figyelembe kell venned a választás előtt.

2. Lehetőség szerint vizsgáld meg a laptop burkolatát, műanyag elemeit!

Mi itt a Laptopbázisnál minden hozzánk kerülő laptopot alaposan megvizsgálunk, minden laptopot 5 irányból fotózunk, kitérve az esetleges kisebb hibákra, kopásokra. Amennyiben vannak a gépen ilyenek, azokat a leírásban minden esetben feltüntetjük. Tehát zsákbamacskát nem árulunk!

Külső műanyag elemeket érintő kopások lehetnek:

  • kopások a csuklótámaszon: a sok tenyereléstől a csuklótámaszok kikopnak kifényesednek
  • kifényesedett touchpad: a touchpad-ek közepe a használattól megkopik, fényessé válik

  • kifényesedett billentyűzet: ugyanaz a helyzet mint a touchpadeknél, a gombok kopnak, fényessé válnak a használattól, rosszabb esetben a feliratok láthatatlanná válnak

  • zsanérok: a nyitástól zárástól idővel a zsanérok lazulnak, lötyögőssé válnak. Itt előfordulhat csavar lazulás is, ami orvosolható
  • halvány visszajelző LED-ek: a sok működéstől a LED halványul, ez többnyire sok éves működést követően figyelhető meg.

3. Nézd meg a kijelző állapotát!

Bizonyosodj meg róla, hogy a kijelző jó állapotban van! A tartós működés a kijelzőt sem kíméli, csökken a fényerő, a színek kevésbé élénkek. Ellenőrizd a kijelző vibrálását, elszíneződését, fényességét és az elhalt pixeleket.

4. Teszteld a portokat, a CD/DVD drive-ot!

Minden portot egyesével ellenőrzünk: az USB portokat, a fejhallgató kimenetet, az ethernet portokat, a HDMI kimenetet, az SD kártya slot-ot, a CD/DVD drive-ot és egyéb be- és kimeneteket. Mivel ezeket közvetlenül az alaplaphoz kapcsolódnak, cseréjük költséges lehet.

Merevlemez teszt: A laptop tesztek legelső állomása a merevlemez illetve SSD ellenőrzése diagnosztikai alkalmazással.

5. Ellenőrizd a vezetéknélküli kapcsolatokat!

Senki nem szeretne olyan laptopot, ami nem képes wifi-hez kapcsolódni, illetve a legtöbb esetben a bluetooth kapcsolatra is szükség van. Mi ezeket is ellenőrizzük a tesztelés során.

6. Ellenőrizd a webkamerát és a hangszórókat!

Amennyiben munkádhoz, hobbidhoz szükség van ezekre, mindenképp járd körbe ezt a kérdést. A legtöbb laptop közepes minőségű webkamerával van ellátva, de még ez is jobb, mint a semmi.

7. Ellenőrizd az akkumulátor állapotát!

Az operációs rendszer kiszámolja a pillanatnyi fogyasztás mellett, hogy mennyi a várható hátralévő idő, azonban az akkumulátor teszt több órát igényel.

Kiindulásként fontos tudnod, hogy a legtöbb laptop akkumulátor élettartama kb. 3 év. Egy használt laptop esetében emiatt számolnod kell egy cserével. Ma már kiváló minőségű utángyártott akkumulátorokat is lehet kapni, webshopunkban ezeket is megtalálod.

8. Ellenőrizd a ventilátor állapotát

A tartósan magas fordulaton működő ventilátorok hamarabb tönkremennek, zajossá válnak. A magas ventilátor fordulat többnyire helytelen használat következménye, a laptop belül poros, vagy eltakart szellőzőnyílásokkal használták. A tisztítás során mi ezt is ellenőrizzük.

9. Szoftver ellenőrzés

A laptop hardveres és szoftveres tesztelése, valamint külső-belső tisztítása után minden laptopot jogtiszta Windows 10 operációs rendszerrel látunk el, valamint ingyenes (open-source) alkalmazásokat telepítünk rá, hogy vásárlás után neked már csak bekapcsolnod kelljen!

Vásárolj megbízható márkát! 

Az interneten számos cikk jelenik meg ebben a témában, akár évekre lebontva is. Érdemes átnézni ezeket. De ha nincs kedved, időd, lehetőséged, akkor tudd, hogy a nagy multicégek a legjobb és legmegbízhatóbb üzleti laptopokat vásárolják, s adnak túl rajtuk 2-3 éven belül. És a Laptopbázisnál ezekből válogathatsz! S hogy melyek ezek? A teljesség igénye nélkül: a HP Probook és Elitebook, valamint a Lenovo Thinkpad sorozatai.

És ha még ezek után sem tudod, melyiket válaszd, hívd szakértőnket a +36 1 490 0345-ös telefonszámon, és segít neked kiválasztani a számodra legmegfelelőbbet!


Webáruház készítés
aprohirdetesingyen.hu olcso.hu kirakat.hu vatera.hu shopmania.hu Ár Radar árösszehasonlító és piac

Online partnereink